Un Estatut digne per Catalunya

Un Estatut digne per Catalunya

En ple debat estatutari, Unitat Nacional Catalana (UNC) ha dut a terme un intens procés de reflexió intern relatiu al contingut real del nou Estatut de Catalunya, si és que finalment s’aprova. D’aquesta manera, en la tercera Trobada Nacional del partit, que es va realitzar a Vic, les delegats i delegades van aprovar un document que fixa els mínims per sota dels quals l’Estatut comptarà amb l’oposició activa del nacionalisme unitari. A continuació us resumim quins són els quatre punts irrenunciables per a
nosaltres:

El dret d’autodeterminació

Catalunya, juntament amb la resta dels Països Catalans, forma una nació. Segons la major part de definicions científiques relatives al fet nacional, una nació és una comunitat de persones amb trets culturals, lingüístics, històrics i socials diferenciats dels seus veïns, amb una voluntat expressa de pervivència en el temps, establerta sobre un territori determinat. Amb aquesta definició a la mà, és indubtable que els catalans som una nació. En conseqüència, tenim dret a l’exercici del dret d’autodeterminació, com la resta de pobles i nacions del món. Per això, UNC reclama que aquest dret reconegut per l’ONU estigui recollit i protegit per l’Estatut, de manera que quan arribi el moment d’iniciar un procés democràtic separatista a Catalunya comptem amb un recolzament jurídic i legal suficient. Renunciar al dret d’autodeterminació és hipotecar el futur polític de Catalunya i per això nosaltres hi estem absolutament en contra. Sense el reconeixement explícit del dret d’autodeterminació UNC no recolzarà l’Estatut i demanarà al poble que voti “no” en el referèndum nacional.

El català, única llengua oficial

Un dels punt bàsics que caracteritzen la nació catalana és la nostra llengua. És per això que UNC considera que la llengua catalana ha de constar en el nou Estatut com a única llengua oficial del país i les seves administracions. Ha de quedar clar que, per ara, no demanem que sigui l’única llengua social, perquè és evident que una part significativa de la població s’expressa en altres llengües. Però sí que hem de vetllar per construir una nació on l’idioma en sigui la peça angular. Sense la llengua catalana no hi ha nació catalana: això és una evidència. No volem ser com Irlanda, un país que va aconseguir la seva independència però on l’anglès és llengua oficial i social per a la immensa majoria de la població. Sense un reconeixement exclusiu de la llengua catalana dins l’Estatut, UNC no podrà recolzar-lo i ens veurem abocats a rebutjar l’Estatut.

Concert econòmic

UNC considera que només el concert econòmic (com el tenen a Navarra i
Euskadi) pot garantir un nivell de vida digne per a la població catalana. L’espoli fiscal ofega el creixement econòmic de la nostra nació i la nostra gent, raó per la qual la Generalitat ha de passar a recaptar tots els impostos i distribuir-los de manera sobirana. Sense els recursos financers és impossible la reconstrucció nacional de Catalunya. Les polítiques social requereixen molts diners, i Catalunya té aquests diners. El problema és que aquests diners marxen a Espanya. Per això exigim que s’aturi aquest robatori legal contra el poble català i que els nostres diners es quedin a casa nostra. Sense un concert econòmic reconegut dins l’Estatut, UNC hi estarà en contra.

Competències en immigració

La Generalitat de Catalunya ha de poder decidir la seva política immigratòria. Davant l’allau humana que afecta moltes ciutats i comarques del país, no podem esperar les decisions que es prenguin en algun despatx d’algun ministeri de Madrid. Cal una acció sobirana i decidida per part de Catalunya, amb polítiques fermes de control de la immigració, polítiques actives per afavorir la integració dels nouvinguts i polítiques dures contra les màfies. També cal que la policia nacional catalana, els Mossos d’Esquadra, tinguin competències per tal d’actuar contra els immigrants il•legals i expulsar-los quan sigui necessari, especialment en el cas dels immigrants que cometin delictes en territori català. UNC rebutjarà qualsevol Estatut que no contempli una política immigratòria exclusiva per a Catalunya. Si el nostre país pateix aquest problema, hem de tenir mecanismes legals per actuar i fer-hi front. Hem de denunciar ben alt aquest problema i no deixar-nos arrossegar per les coses “políticament correctes” que estan podrint la política catalana. Ens hi juguem el futur del país.

Deixa un comentari

Filed under Nació Catalana

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s