Arenys de Munt , 11 d’octubre del 2008 NI HISPANITAT NI CONSTITUCIÓ ESPANYOLA! 80è ANIVERSARI DE LA CONSTITUCIÓ CATALANA DE L’HAVANA

Arenys de Munt , 11 d’octubre del 2008

NI HISPANITAT NI CONSTITUCIÓ ESPANYOLA!
80è ANIVERSARI DE LA CONSTITUCIÓ CATALANA DE L’HAVANA

 

La Sala d’Actes de Can Borrell a Arenys de Munt ha quedat petita per a acollir el nombrós públic que ha assistit aquesta tarda a l’acte unitari que el Partit Republicà Català (RC) hi ha organitzat per retre homentage a la Constitució Catalana de l’Havana en el seu 80è aniversari.

Sota el lema “12 d’octubre: Ni hispanitat ni constitució espanyola! 80è aniversari de la Constitució Catalana de l’Havana” l’acte s’ha desenvolupat a l’entorn de dos àmbits: l’històric i el polític.

Conduït per Josep Maria Armengol, President de la Regió de Girona del Partit Republicà Català, l’acte ha començat amb la intervenció de Carles Bonaventura, Secretari General d’RC. Bonaventura ha denunciat que no s’estudii a les escoles catalanes episodis cabdals de la nostra història com el que commemorem avui que és desconegut per bona part de la població. També ha destacat el fet que així com demà veurem els nostres representants polítics assistir als diferents actes oficials de celebració del Día de la Hispanidad hem vist com el dia 2 d’octubre, data del 80è aniversari de la Constitució de l’Havana, no ha merescut cap atenció per part de les institucions catalanes, els partits amb representació política ni els mitjans de comunicació nacionals.

A continuació, en la part histórica, hi han intervingut els historiadors Agustí Barrera i Josep Sort. Agustí Barrera ha explicat el context històric en que es va redactar aquesta constitució. En la seva intervenció Josep Sort ha exposat què representa per als catalans la commemoració d’aquesta data tot subratllant el fet que fa 80 anys els nostres polítics tenien un compromís polític molt més ferm i un nivell d’exigència professional molt més alt que els nostres dirigents actuals.

En la segona part, la part política, hi han intervingut Carles Mora, l’alcalde independent d’Arenys de Munt, Joan Manuel Ximenes, regidor de la Candidatura Unitària Popular (CUP) d’Arenys de Munt, Gerard Fernàndez, líder de la Plataforma pel Dret de Decidir (PDD), Àngel Lombarte, representant d’Unitat Nacional Catalana (UNCAT) i Santiago Espot, President Executiu de Catalunya Acció.

Carles Mora (Arenys de Munt 2000) ha elogiat els polítics que van redactar la Constitució de l’Havana perquè van posar els interessos del país per davant dels seus interessos personals i partidistes. Aquesta actitud, ha lamentat, no la troba en cap dels polítics que són avui al Parlament de Catalunya.

Joan Manuel Ximenes (CUP) ha centrat la seva intervenció en les polítiques municipals que fan les CUPs llur objectiu final, ha dit, és la independència social, política i ecomòmica dels catalans.

Gerard Fernàndez (PDD) ha anunciat que la PDD continua treballant en la línea de la unitat d’acció i ha anunciat noves mobilitzacions en els propers mesos que es convocaran a mida que s’esdevinguin els esdeveniments polítics que s’espera que es produeixin en els propers mesos.

Àngel Lombarte (UNCAT) ha llegit alguns dels articles de la Constitució de l’Havana que ha volgut destacar per la seva actualitat en tractar dels drets polítics dels catalans com el dret de vot o el dret a ser el.legit per a un càrrec públic. Lombarte ha denunciat el fet que els catalans volem que es reconegui la nació catalana però no estem disposats a afrontar el repte de construir un estat. És per això, ha dit, que la societat eludeix tractar temes candents però cabdals com qui ha de tenir dret a vot o no en cas de plantejar-se un referèndum per l’autodeterminació i ha emplaçat als assistents a situar el debat en aquest àmbit.

Finalment Santiago Espot ha elogiat la fe en la victòria i la determinació que van demostrar els redactors de la Constitució de l’Havana en redactar un document en que exposaven com volien que fós l’estat pel qual esatven lluitant i ha dit que aquestes qualitats no les troba en cap dels nostres dirigents actuals. Així mateix ha insistit en que cal parlar clar: un cop ha quedat palès que dependre d’Espanya ens ha portat a la situació política, económica i social actual podem afirmar que qui no està a favor de la independència de Catalunya és que està en contra dels interessos de Catalunya de manera que l’espectre polític s’ha de dividir només en dos blocs: l’independentista i l’unionista. Actualment al Parlament de Catalunya només hi ha partits unionistes.

Les intervencions polítiques han finalitzat amb l’intervenció d’Agustí Soler, President del partit Republicà Català. Soler s’ha felicitat per la complicitat que ha notat en totes les intervencions, fet que demostra que la unitat d’acció de l’independetisme és viable independentment de l’ideologia de cada formació, i ha fet una crida a seguir treballant en la línea de la unitat política de totes les formacions polítiques i cíviques independentistes tot emplaçant als representants polítics a assolir la unitat en les propostes polítiques, única via per a aconseguir la independència del nostre país.

La cantant Núria Inglés ha tancat l’acte amb la interpretació de les peces “La puntaire” i “El cant per la Independència”. Finalment tots els assistents han cantat l’Himne Nacional de Catalunya, Els Segadors.

Podeu veure la intervenció d’Ângel Lombarte com a representant d’Unitat Nacional Catalana: http://www.youtube.com/watch?v=KJBhV1Hb3iE

Deixa un comentari

Filed under Activitats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s