La Bandera Negra, símbol nacionalista de combat

La Bandera Negra, símbol nacionalista de combat

bnegra

“ ¿On és vostre capità,

a on és vostra bandera?”

Varen treure el bon Jesús

Tot cobert amb un vel negre.

“Aquí és nostre capità,

aquesta nostra bandera.”

A les armes catalans,

que ens han declarat la guerra.

 

 

 

En aquests versos de Els Segadors, en la versió del segle XVII, trobem la identificació de la bandera negra com ensenya de combat fins la mort. Fou durant la Guerra dels Segadors quan Pau Clarís proclamà la República Catalana.

Veiem la bandera negra unida a símbols religiosos, lluitar per la llibertat era també lluitar per les tradicions, no era tant sols la lluita per un litigi dinàstic ni per diferents opcions polítiques, era una lluita per la llibertat i la catalanitat de la nostra terra. Aquest símbol no era nou ni únic del nostre país, la bandera negra sempre s’ha identificat com lluita a mort, sense quarter. Abans de la

Guerra dels Segadors la trobem a les Cròniques de Ramon Muntaner, al capítol LVII: “ E laltra barca era de Palerm, e vench ab dos cavallers, e dos ciutadans que venien aixi mateix ab tot poder de tota Sicilia, e així mateix vengré vestits de negre, e ab les veles negres, a ab senyeres negres…” sempre la bandera negre era símbol de lluita a mort.

Més endavant la veiem onejant al Castell de Montjuic l’any 1705 durant la Guerra de Successió amb la inscripció: “Mort o els nostres privilegis conservats”, i també a Cardona i altres viles insurrectes. Quan, durant el setge de Barcelona, es decideix, en sessió del 12 de juliol de 1713, la lluita a mort, els consellers canvien la seva gramalla (túniques que donaven rang d’autoritat) porpra per gramalles negres, era tot un signe de que la lluita sols era possible a victòria o mort, durant tot el setge banderes negres o senzills mocadors del mateix color s’aixequen a les barricades, la lluita era sense treva, i així ho notaren en les seves carns els soldats espanyols i francesos que pagaren un gran preu per cada mur ensorrat i cada carrer ocupat, de les muralles, dels balcons penjaven teles negres que al poc es tenyiren de sang.

Durant les guerres carlines les partides del general Cabrera també feren servir la bandera negra com senyera de combat, fou hissada al castell de Morella i dintre seu estava cosida una calavera, un sabre i una branca.

Dintre la tradició independentista el símbol de la bandera negra fou pres per la Santa Germandat Catalana Bandera Negra, suborganització d’Estat Català, grup creat durant la dictadura de Primo de Rivera, l’any 1925, El seus membres juraren sacrificar la seva vida si era necessari en la lluita per la Independència i prepararen un atemptat contra el rei Alfonso XIII, el grup fou desarticulat per la policia i els seus membres empresonats, entre ells hi havia els germans Badia, en Josep i Miquel.

L’Estelada, la Creu de Sant Jordi i la Bandera Negra son banderes de combat i de lluita, les hem de reivindicar per què sota elles lluitaren els nostres avantpassats per que Catalunya esdevingués lliure i independent.

corpus

Oli on es representa el Corpus de Sang, pintura de l’any 1907 d’Antoni Estruc

bandneg11set1995

La Bandera Negra onejant a Barcelona l’11 de setembre del 1995

Deixa un comentari

Filed under Els nostres símbols

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s