L’origen de la bandera independentista

L’origen de la bandera independentista

simb02

La bandera de Catalunya és la de de les quatre barres roges sobre fons groc però quan es va iniciar, a principis del segle XX, el moviment independentista es va trobar en la necessitat de crear una bandera de combat on s’hi afegís a la senyera el símbol de llibertat: l’estel.

La primera referència gràfica coneguda d’una bandera estelada és de 1903 o 1904, a la seu social del Centre Catalanista de Santiago de Cuba, consistia simplement en una bandera quatribarrada amb un estel blanc al seu centre. El símbol de l’estel blanc a la bandera ja el veiem a la guerra per la independència dels Estats Units, l’estel blanc, símbol maçònic que simbolitza llibertat i/o independència, va acompanyat dels colors blau, fraternitat, i vermell, igualtat.

La nova bandera de combat es popularitzà ràpidament i ben aviat es va crear una nova versió, documentada per una fotografia de 1907 o 1908 a la seu social a París d’una anomenada Lliga Nacionalista Catalana, que ja incloïa un rombe blau centrat a la senyera, amb l’estel inscrit en ell. Aquesta mateixa bandera (amb o sense romb) fou utilitzada pels més de 12.000
voluntaris catalans que van lluitar per França a la Gran Guerra (1914-1918). “Els voluntaris catalans la portaven a la punta de les baionetes calades a Verdun i a Belloyen-
Sarterre” (J. Soler i Pla, president del Comitè de Germanor amb els Voluntaris Catalans, 1916).

La bandera com avui dia la coneixem va ser obra de Vicenç Albert Ballester, a la bandera quatribarrada s’hi afegí el triangle blau i l’estel blanc, òbviament influí molt el moviment independetista cubà i de Puerto Rico. La primera representació gràfica es veu a un full volant de l’any 1918 a favor del president dels Estats Units W. Wilson i a una vinyeta (segell sense valor postal) de finals de l’any 1918. Poc després fou adoptada per l’Estat Català i fins aleshores simbolitza l’anhel independentista del poble català

Deixa un comentari

Filed under Els nostres símbols

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s