Unitat Nacional Catalana convidada a l’homenatge d’en Bobby Sands. Maig 2006.

Unitat Nacional Catalana convidada a l’homenatge d’en Bobby Sands

 Per primera vegada, una delegació del partit va participar en un esdeveniment internacionalista de categoria. Ens referim als actes d’homenatge i record amb motiu del 25 aniversari de la mort del patriota irlandès Bobby Sands, juntament amb nou nacionalistes més, durant la vaga de fam que van dur a terme a les presons angleses. En total, set militants d’UNC es van desplaçar fins a Belfast a principis d’agost, convidats per un contacte que el partit té a Irlanda del Nord amb bones connexions amb el Sinn Féin.

El Sinn Féin ha estat durant tot l’any duent a terme actes i celebracions de record, però el 13 d’agost es va celebrar la National March per Falls Road, al cor del Belfast republicà, que es va cloure amb un acte polític a l’estadi de futbol Gaèlic del barri de Falls Road. És precisament en aquesta marxa i en aquest míting on va participar la delegació d’UNC amb estelades blaves al costat de les banderes d’Irlanda.

Unes 15.000 persones van participar en la marxa, que es va caracteritzar per la disciplina militar del Sinn Féin, per l’ordre i per la forta càrrega emotiva. Cal remarcar la presència de molta gent jove, al costat de vells combatents de l’Exèrcit Republicà Irlandès (IRA), que també van desfilar emocionats en record dels seus companys caiguts. L’acte el va tancar el president del Sinn Féin, Gerry Adams, en un míting davant milers de persones.

Durant la visita, la delegació d’UNC va visitar la seu de l’Associació d’Expresoners de l’IRA, plena de retrats d’antics presoners. Allà van ser molt ben rebuts i es va agrair molt la solidaritat catalana en un moment difícil a Irlanda del Nord, on el bàndol unionista no ha entregat les armes i amenaça constantment el bàndol republicà.

També cal explicar que la delegació catalana va visitar un centre del Sinn Féin, on es va fer entrega d’una estelada blava, seguida de les explicacions relatives a les diferències entre les estelades blava i vermella. Els amics irlandesos van acceptar la bandera i van dir que la durien d’ara endavant als seus actes.

Entre les anècdotes del viatge destaca el concert que va oferir la banda de Mick Sands, cosí del mític Bobby, en un local republicà ple de gom a gom. Durant el concert, en Mick va adreçar-se en diverses ocasions als nostres companys d’UNC presents a la sala i va tenir paraules de suport a la causa separatista catalana.

Finalment, cal dir que els set membres de la delegació catalana portaven la mateixa samarreta, feta per a l’ocasió: dues banderes creuades (una irlandesa i una estelada) i la frase: “25th anniversary hunger strike. Catalonia honours the fallen comrades”. Van causar molta sensació.

belfast belfast1 belfast2 belfast3

Deixa un comentari

Filed under Activitats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s