El Papa ha dit coses que són certes

Moshe Sharon*

“El Papa ha dit coses que són certes”

estratègia · “La reacció atemorida del món occidental no fa altra cosa que enfortir els islamistes fanàtics” perill · “Crec que som al començament d’una tercera guerra mundial” Per Jana Beris

E l professor Moshe Sharon, expert en Islam al departament d’història del Pròxim Orient i Islam a la Universitat Hebrea de Jerusalem, considera que la tempesta al món musulmà per les declaracions del papa Benet XVI serà greu. En realitat, no el sorprèn gens el que està passant i com que creu que la violència es pot cobrar víctimes fàcilment demana que l’entrevista es publiqui sense la seva foto.

Què va pensar quan va sentir les declaracions del papa Benet XVI?
Em va semblar que s’introdueix en problemes greus i que, de fet, posa en problemes el món cristià en general. No perquè hagi dit coses que no són certes, sinó perquè estem en una època en la qual l’Islam extremista, fanàtic, que controla avui les masses, aprofita qualsevol ocasió per actuar de forma violenta contra el món cultural d’Occident. L’Islam pot atacar els cristians, l’Islam pot atacar els jueus, però quan el món occidental reacciona o, fins i tot diu coses totalment certes, la reacció és violenta. I així comencen a matar gent. El que va dir el Papa serà utilitzat ara com a pretext oficial per perpetrar assassinats. La guerra santa, jihad , recordem-ho, no s’ha aturat i el seu objectiu sempre és el món cristià. Per tant, allà on puguin atacar cristians i institucions cristianes intentaran fer-ho. Crec que estem al començament d’una tercera guerra mundial, però el món occidental encara no n’és conscient. Jo crec que Europa està al caire d’un esfondrament total a mans de l’Islam. La reacció atemorida del món occidental no fa altra cosa que enfortir els elements fanàtics que condueixen les multituds islàmiques. El futur no sembla gens prometedor.
¿Troba just parlar de l’Islam en termes tan categòrics o caldria parlar només de l’Islam extremista?
La pregunta és qui guia el món islàmic. I els que dirigeixen avui el món islàmic no són els filòsofs o elements intel·lectuals influïts per la cultura occidental, que volen viure en pau amb Occident, sinó els que fan sermons a les mesquites i els mestres fanàtics de les escoles religioses, les concepcions islàmiques que parlen d’una guerra global entre el món islàmic i el món occidental. Hem de recordar que el món islàmic normal veu les seves relacions amb el món de fora, el no islàmic, com a relacions determinades per l’espasa. El màxim que pot passar és que l’Islam suspengui per un moment la guerra, perquè no està preparat ni és prou fort per lliurar-la.
Aleshores, ¿no té sentit parlar, perquè sempre hi haurà guerra?
En gran mesura, és veritat. L’única manera amb què es podia tractar amb l’Islam en el passat era emprant les mateixes eines. Això serveix perquè els musulmans no s’han donat mai cops de cap contra la paret. Vull dir que quan vegin que no aconseguiran derrotar l’enemic, arribaran a un acord amb ell. Per això, quan em pregunten quin és el futur d’Israel enmig d’aquest món musulmà, dic que si Israel és prou fort com perquè els àrabs i els musulmans perdin tota esperança de destruir-lo, parlaran amb ell. En aquell moment res no tindrà valor, ni els territoris [palestins], ni Jerusalem, res de res.
¿Vostè no veu cap element positiu en l’Islam?
És indubtable, esclar que hi ha principis bells a l’Islam. Hi ha, per exemple, el tema de l’almoina als més necessitats, el d’ajuda als qui no tenen diners. En les lleis de guerra de l’Islam es prohibeix matar dones, ancians i nens, tot i que lamentablement a la pràctica no es compleix i es publiquen fàtues [edictes religiosos] que justifiquen que no es compleixin aquestes lleis. El món islàmic ha produït una literatura bella, bella poesia, filosofia, matemàtiques. Hi ha moltes coses bones que l’Islam ha desenvolupat i que sense cap dubte són importants. Però hem de recordar una cosa que és clau: no són aquestes les coses que han determinat les relacions entre l’Islam i el món de fora d’aquesta religió. Encara que el Papa trobi aquestes coses, no són aquests els elements que han guiat la relació entre l’Islam i el món cristià. El món cristià sempre ha vist en l’Islam el seu pitjor enemic.

Moshe Sharon és expert en Islam de la Universitat Hebrea de Jerusalem

Publicat al diari Avui el 19 de setembre del 2006

Deixa un comentari

Filed under Nació Catalana

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s