Es mor l’activista cultural alguerès Rafael Caria

  • Es mor l’activista cultural alguerès Rafael Caria

Es mor l’activista cultural alguerès Rafael Caria

Va ser un dels intel·lectuals fonamentals en el redreçament cultural de l’Alguer

El filòleg alguerès i membre de l’Institut d’Estudis Catalans Rafael Caria s’ha mort avui al matí. Nascut el 1941, va contribuir de manera fonamental al redreçament cultural i lingüístic de l’Alguer. Des del 2006 era membre corresponsal de l’Institut d’Estudis Catalans, com a especialista de topomàstica i lexicografia algueresa. Guardonat també amb la Creu de Sant Jordi, el seu darrer estudi fou ‘El català a l’Alguer: apunts per a un llibre blanc’ (pdf).

Va ser un dels editors de la ‘Revista de l’Alguer’, anuari acadèmic de cultura catalana editat pel Centre de Recerca i Documentació Eduard Toda amb el suport d’institucions de Catalunya, Sardenya i l’Alguer. Va col·laborar en iniciatives adreçades a la preparació de mestres de català, quan l’ensenyament de la llengua no tenia suport legal, i a la difusió de publicacions per a infants algueresos.

L’IEC destaca que els seus estudis van ser decisius per a servar bona part del lèxic alguerès en determinades àrees del vocabulari. La Generalitat de Catalunya el va condecorar el 1999 amb la seva màxima distinció honorífica per la seva trajectòria cívica en defensa de la llengua i la cultura catalanes de l’Alguer.

Entre les seves obres dedicades a la lexicografia destaquen les següents: ‘Els noms de les herbes del camp de l’Alguer’, ‘La vegetació espontània al camp de l’Alguer’, ‘El lèxic dels mariners algueresos: entre catalanitat i mediterraneïtat’ i ‘Le piante spontanee ad Alghero’. Sobre toponímia va escriure ‘Toponomastica algherese’ i ‘Il mondo del Càlic. Studi di toponomastica e lessicografia algherese’. També va tractar els aspectes històrics i socials de la realitat algueresa a les obres ‘L’Alguer, llengua i societat’ i ‘L’alguerès des d’una perspectiva històrica’.

http://www.vilaweb.cat/www/noticia?p_idcmp=2810614 

grupalguer

Fotografia de la representació d’UNCAT amb en Rafael Caria durant la visita que férem a l’Alguer l’any 2005

Deixa un comentari

Filed under Nació Catalana

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s