Air Berlin s’escuda en l’efecte dòmino per no utilitzar el català. 2008

Air Berlin s’escuda en l’efecte dòmino per no utilitzar el català 

airberlin
El director de la companyia aèria nega la possibilitat d’utilitzar el català per no haver de fer-ho també en gallec i basc en un article que respon a una petició del Govern Balear per garantir “l’ús adequat de les llengües oficials a les Illes”

El director general d’Air Berlin, Joachim Hunold, considera que la companyia que dirigeix no pot utilitzar la llengua catalana en els seus vols amb destí o origen a territoris on el català és oficial perquè en cas de fer-ho, “els que viatgen a Galícia o al País Basc voldran que ens hi adrecem en gallec o en basc”. Aquesta és una de les opinions que el cap de la companyia aèria ha publicat en l’editorial de la revista Air Berlin Magazin, que es lliura a tots els passatgers durant els vols.

L’article és una resposta a la petició que fa uns dies –i “en correcte alemany” segons l’article–, li va enviar la direcció general de política lingüística balear, en què es demanava que es garantís “l’ús adequat de les llengües oficials a les Illes” i al mateix temps es fes un esforç per “garantir als ciutadans catalanoparlants i usuaris l’ús correcte de la seva llengua”. L’editorial d’Air Berlin Magazin (consulteu aquí una traducció al català) considera que a Mallorca el castellà “ja no és llengua oficial” i manté que hi ha pobles mallorquins “en els quals els nens ja no parlen espanyol”, donant a entendre que només hi parlen català.

Visió imperial d’Espanya

Joachim Hunold vaticina la desaparició de “la llengua d’un imperi mundial” al temps que ironitza sobre la pronunciació de paraules catalanes com platja i considera que a les escoles balears “l’espanyol és una llengua estrangera més, com l’anglès o l’alemany” i es remunta al regnat de l’Emperador Carles com a unificador lingüístic de la cort espanyola.

Un portaveu de la divisió espanyola de l’empresa ha recordat que l’article d’opinió, tot i tractar-se d’una editorial, “expressa una opinió subjectiva, amb la qual no necessàriament hi estan d’acord els més de 8000 empleats de la companyia”. Així mateix, des d’Air Berlin afirmen que “no és cap novetat que en alguns pobles de Catalunya i Galícia no es parla castellà”, en la línia de l’article, que considera que el mateix passa a Mallorca i recorden que la “Constitució espanyola diu que la llengua oficial és el castellà o espanyol”.

Així mateix, s’insisteix que utilitzar el català en els vols “no està previst perquè aleshores ho hauríem de fer també en gallec i basc”. Tot i així, Air Berlin considera “prioritària” la seva expansió a Catalunya al mateix temps que valora positivament el grau de satisfacció dels seus clients. “Ens han donat dos premis com la companyia que millor tracta els seus clients”, han assegurat.

L’article de Joachim Hunold acaba establint una relació entre les inversions europees en infraestructures a Mallorca i la suposada incapacitat de dur-les a terme “amb una participació exclusivament catalana” . La mateixa revista inclou una vinyeta en què s’amenaça els catalans d’obligar-los a parlar bavarès, dialecte de l’alemany parlat al ‘land’ de Baviera.

http://www.avui.cat/article/tec_ciencia/32365/air/berlin/sescuda/lefecte/domino/no/utilitzar/la/llengua/catalana.html

Indignació contra Air Berlin per haver atacat el català des de la seva revista

L’OCB i UM titllen l’editorial de mentida · Francesc Antich es reunirà amb el director de la companyia

L’Obra Cultural Balear (OCB) i Unió Mallorquina (UM) no sols s’han declarat adversos als comentaris contra el català del director d’Air Berlín, Joachim Hunold, ans diuen que el seu editorial és ple de mentides. Per una altra banda, el president del govern balear, Francesc Antich, es reunirà amb Hunold per explicar-li que Política Lingüística s’ofereix a col·laborar amb l’aerolínia en qüestions de llengua, d’acord amb l’esperit de la carta que el govern li va enviar fa unes quantes setmanes.
Segons l’OCB les afirmacions del president de la companyia aèria no es corresponen amb la realitat lingüística de les Illes, són subjectives i impròpies del president d’una empresa que té molts clients a Mallorca. Per exemple, és totalment fals que, a les escoles, l’espanyol es tracti com una llengua estrangera. Tot plegat ha mogut l’OCB a fer una campanya perquè la companyia respecti els drets lingüístics dels catalanoparlants.

El diputat d’UM, Josep Melià, ha dit a VilaWeb que l’editorial del director de l’empresa aèria partia d’una falsedat: ‘És mentida que els nins no sàpiguen espanyol. Damunt, ignora que aquí tenim una llengua pròpia, que ha patit durant molts anys i que es troba en condicions de desigualtat.’

El govern cerca la col·laboració

‘La reacció d’Air Berlin ens ha sorprès. Els vam enviar una carta feta amb esperit constructiu i de segur que hi ha hagut un malentès’ ha dit a VilaWeb la directora general de Política Lingüística, Margalida Tous.

Tous sabia, de fa un parell de setmanes, que la carta no havia estat ben rebuda per la companyia i per això s’hi va posar en contacte. Va parlar amb el director a Espanya i Portugal, Álvaro Middelmann Blome, alhora president de Foment del Turisme de Mallorca, amb qui no va poder arribar a cap acord.

‘Volem saber què els ha molestats. No teníem més intenció que la de mostrar-los la nostra voluntat de col·laboració’, diu Tous. Recorda que la llei estableix que el govern ha d’assegurar la presència del català en tots els àmbits socials i que, en virtut d’això, va enviar una carta a Air Berlin i a la resta de companyies de les Illes dient-los: ‘Em poso en contacte amb vostè per manifestar-li l’interès que té el govern de les Illes Balears a garantir l’ús adequat de les llengües cooficials de l’arxipèlag en les comunicacions que la seva companyia estableix amb els ciutadans que l’escullen per als seus desplaçaments.’

Esmenta American AirlinesRyanair i Clickair com a exemples d’aerolínies que fan servir el català amb normalitat, i rebla: ‘Creiem que si fessin servir el català, els ciutadans veurien la companyia més arrelada i més propera.’

Segona carta

El secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, Bernat Joan, ha dit que dóna suport a Tous i que també enviarà una carta a Hunold. ‘Funcionar normalment en català no és anar contra ningú sinó fer allò que és normal a qualsevol comunitat humana. A Stuttgart o a Frankfurt el funcionament en alemany té el mateix sentit que el funcionament en català Mallorca o a Barcelona’, ha dit.

Al seu bloc personal, hi escriu: ‘No va enlloc, a l’Europa de principis del segle XXI, la postura tancada i surrealista d’Air Berlin. Europa es construeix entre tots (i dins tots, hi entram els catalans, naturalment). Air Berlin opera, ara mateix, a mitja dotzena d’aeroports situats a llocs on el català hi és llengua oficial. No li diu res, aquesta dada, a Herr Hunold?’

Air Berlin no es desdiu

VilaWeb ha parlat amb la responsable de premsa de l’empresa a Espanya, Ana Baschwitz, que ha refermat el suport d’Air Berlin a l’editorial (pdf) que el director ha publicat a la revista que reparteixen entre els passatgers i que ataca el català. Joachim Hunold, director general d’Air Berlin, hi diu que avui l’espanyol ja no és una llengua oficial a Mallorca, que hi ha infants que no el saben parlar i que la partició d’Espanya en nacionalismes regionals és un retorn als ministats medievals. I es demana si hauran d’imposar cursos de català als treballadors de la companyia.

Segons Ana Baschwitz, l’espanyol és la llengua oficial de l’estat i, per tant, Air Berlin, que és una companyia aèria internacional, ja en té prou d’utilitzar aquest idioma. Baschwitz també ha dit a VilaWeb que compartia les declaracions de Joachim Hunold respecte del català, que era veritat que hi havia infants que no l’aprenien i ha posat com a exemple la retirada de la tercera hora d’espanyol a Catalunya. Per la responsable de premsa, el català, el basc o el gallec són innecessaris en les comunciacions de la companyia perquè tothom entén l’espanyol.

Ana Baschwitz ha puntualitzat, tanmateix, que l’editorial no representava l’opinió de tota la companyia, sinó la del director, però que la compartia i que, en tot cas, la companyia no emetria cap comunicat o nota de premsa sobre la qüestió.

Tot plegat és una resposta a una carta de la directora general de Política Lingüística de les Illes, Margalida Tous, en què demanava a Air Berlin i a les altres companyies aèries que fessin servir també el català en les comunicacions amb els passatgers.

**********************************************************************************************************************************************************************************************************

L’editorial publicada: http://www.vilaweb.cat/media/attach/vwedts/docs/airberlin.pdf

**********************************************************************************************************************************************************************************************************

 

UNCat proposa enviar cartes de protesta a Air Berlin a les seves adreces:

ab-presse@airberlin.com
airberlin@airberlin.com

o millor encara a la secció de “Contacto” de la seva plana web:
http://www.airberlin.com/site/kontakt_db_a.php?LANG=spa

com el text és massa llarc enviar només la versió en català o alemany.

____________________________________________________________

Herr Joachim Hunold

Generaldirektor Air Berlin

Sehr geehrter Herr Joachim Hunold,

Als katalanisch sprechender Bürger Mallorcas bin ich wirklich enttäuscht über die unglücklichen Äusserungen, die in Ihrem Magazin zu lesen waren.

Es ist tatsächlich die Mehrheit der balearischen Bürger, die die katalanische Sprache als Muttersprache hat, weshalb natürlich viele Menschen bitter enttäuscht darüber sind, dass Ihre Sprache schlechtgemacht wird; und dass im Hinblick auf die Tatsache, dass Mallorca einer der wichtigsten wirtschaftlichen Standpunkte Air Berlins ist und zum Aufbau des Air Berlin- Flugnetzes in entscheidendem Masse beigetragen hat. Insbesondere die lange Zeit der sprachlichen Unterdrückung, welche die katalanischsprachigen Teile des spanischen Staates unter General Franco zu erdulden hatten, hat zur logischen Folge, dass die Bürger in der heutigen demokratischen Gesellschaft mit und in ihrer Sprache leben möchten.

Ich bin mehr als überzeugt, dass der Service, ihre Fluggäste auch in katalanischer Sprache zu informieren, von ihren balearischen Kunden als ein schönes Zeichen der Verbundenheit Air Berlins mit Mallorca sowie den anderen katalanischsprachigen Teilen des spanischen Staates verstanden würde und in nicht zu unterschätzendem Masse zu einer weiteren Festigung der deutsch-mallorquinischen Verbindung beitragen wird.

Mit fereundlichen Grüssen,

—————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Sr. Joachim Hunold,

director general de Air Berlin

Benvolgut senyor Hunold:

Com a persona que coneix la realitat de les Illes Balears i com a client d’Air Berlin vull manifestar la meva decepció per l’article recentment publicat a la revista Air Berlin Magazin en què, lluny de mantenir una relació de respecte cap a la llengua catalana que utilitzen molts dels usuaris de la companyia, s’hi expressen informacions que falsegen, tergiversen i criminalitzen la nostra realitat lingüística. Amb aquest article Air Berlin no actua com una empresa que ha de donar servei als ciutadans i ciutadanes, sinó com un agent en contra de la llengua que parla la majoria de la societat de les Illes Balears, el País Valencià i Catalunya malgrat la repressió lingüística patida durant la dictadura militar del General Franco.

Sr. Hunold, voldria aprofitar l’ocasió per fer-li notar que l’empresa que vostè dirigeix, tot i tenir Mallorca com un dels seus centres operatius, no ofereix cap informació als usuaris en la llengua pròpia d’aquesta terra. Pensam que no seria cap trasbals per a una companyia aèria tan implantada a casa nostra que el català es vehiculés com a llengua d’informació, de la mateixa manera que respecta i fa servir els idiomes dels altres territoris en què opera. D’aquesta manera acontentaria una gran part dels seus clients i consolidaria les relacions d’amistat entre Mallorca i Alemanya.

Atentament,

Deixa un comentari

Filed under Activitats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s